Studie: 'Woningen in Vlaanderen zijn niet te duur'

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De woningprijzen in België, iedereen heeft er zijn mening over, u ongetwijfeld ook. Dit artikel willen wij van Immo Van Wemmel & De Cat alleszins graag delen met jullie.

 

"De woningprijzen in ons land liggen niet te hoog. Tussen 2005 en 2013 stegen de prijzen minder fel dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien kregen kopers meer kwaliteit en comfort voor de meerprijs die ze betaalden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de KU Leuven en vastgoedmakelaar ERA.

De OESO noemde onze woningmarkt al de meest onbetaalbare van de westerse wereld. Het Britse zakenblad The Economist hield het bij overwaarderingen van 60 procent en meer. En de Nationale Bank was nog bescheiden met een overwaardering van 15 procent. De KU Leuven en ERA beweren, voor het eerst op basis van objectieve gegevens, dat dit niet klopt.

Cruciale elementen

De statistieken van de FOD Economie en het notariaat houden, zo stelt de studie, voornamelijk rekening met één factor: de prijzen per woningtype. ERA gaf de KU Leuven inzage in ruim 33.000 transacties van de laatste acht jaar, waarvan ruim 28.000 in Vlaanderen. Daarbij zijn cruciale elementen opgenomen, zoals de oppervlakte van de woning, het aantal kamers, het niveau van de afwerking, het comfort, isolatie, type verwarming, enzovoort.

Die gegevens werden ook nog eens gecombineerd met belangrijke liggingsfactoren: ligt het pand in een doodlopende straat? Of hoe ver ligt de dichtstbijzijnde snelweg? Zelfs de welvaart van de buurt werd onderzocht.

Meer betalen, meer kwaliteit

Zo kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat Vlaanderen wél een gezonde immomarkt heeft en dat de woningprijzen nooit overdreven hoog zijn geweest. Zo stegen volgens de FOD Economie de woningprijzen in Vlaanderen tussen 2004 en medio 2013 met gemiddeld 52 procent. Volgens de vorsers van de KU Leuven bedraagt de werkelijke prijsstijging echter 38 procent. Als er ook nog rekening wordt gehouden met 21 procent inflatie in diezelfde tijdspanne, dan bedraagt de prijsstijging in reële termen nog amper 17 procent.

De studie wijst ook op een verbeterde kwaliteit van de verkochte woningen. Zo hadden meer verkochte woningen dubbele beglazing of hoogrendementsglas, een hoogrendementsketel en verwarming op gas.

‘Het intussen zo vaak besproken gevoel van onbetaalbaarheid, mag dus gerelativeerd worden,’ besluit ERA-bestuurder Iain Cook. Professor Erik Buyst vult aan: ‘De consument die een iets hogere prijs moest betalen, kreeg deels een meer kwaliteitsvolle woning in de plaats. Zeker voor wat woonhuizen betreft.’

Recente ontwikkelingen

KU Leuven ontkent ook dat de prijzen vandaag blijven stijgen. Volgens de onderzoekers daalden de prijzen van huizen tijdens het tweede kwartaal van 2013 met 1,8 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2013. In vergelijking met het tweede kwartaal een jaar eerder gaat het nog altijd om een daling met bijna 0,6 procent. Ook de prijzen van appartementen daalden in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal, en dat met 0,4 procent."

Bron: Knack/ Ik ga Bouwen

Datum: 22/05/2014

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.